Прочетете ощеЧехия обяви национален ден на траур в навечерието на

...
 Прочетете ощеЧехия обяви национален ден на траур в навечерието на
Коментари Харесай

Чехия обяви ден на траур след масовата стрелба в Прага

 
Прочетете още
Чехия разгласи народен ден на печал в навечерието на Рождество Христово, откакто въоръжен студент лиши живота на минимум 14 души в Карловия университет в Прага. Ранените при нападението са 24.

Властите получили сигнал, че младият мъж възнамерява да се самоубие и по тази причина евакуирали факултета, в който той трябвало да има лекции.

Вместо това, нападателят разкрил пукотевица в друга университетска постройка. Предполага се, че по-късно той самичък е лишил живота си. През цялата нощ, полицията в чешката столица продължи да ревизира региона за сложени експлозиви.

Мъжът е обвинен и за друго закононарушение - часове преди стрелбата татко му е бил открит мъртъв в родното му село. Полицията допуска, че причинителят е бил въодушевен от стрелбата в съветско учебно заведение по-рано този месец.

„ Операциите на терен не престават в огромен периметър. Извършваме инспекция за пиротехнически начини – бомби. Щателно обхождаме и други прилежащи зони. Към този миг не разполагаме с окончателната информация, даже не сме почнали идентифицирането на простреляните. Основен приоритет е да се уверим, че пространството тук е обезопасено и за нас. Все още не са ясни претекстовете. Става въпрос за студент с високи оценки, който е бил въодушевен от сходно ужасяващо събитие в чужбина ”, изясни Мартин Вондрасек, началник на полицейското ръководство в Прага.

При нещастието няма потърпевши българи, увери ръководителят на Асоциацията на българските сдружения в Чехия Кирил Беровски.

„ Последната публична информация е, че има 14 убити и 25 ранени, като 10 от тях са в доста тежко положение. Извършителят е приключил бакалавър в съответния университет. Бил е усърден и затворен човек. Психолозите споделят, евентуално става въпрос за психическо отклоняване. От формалните органи беше обявено, че не приказваме за умислен авансово терористичен акт. Оръжието, с което е осъществено закононарушението, се употребява за лов ”, посочи той.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР